
 
 
 
Football Competition Period Regulations – Per Section 7.15.1.C in the NMAA Handbook 
 

Competition Period:  A student shall not accumulate more than 8 football experiences within a 5-day 
period.  A football experience is defined as follows: 

  
 -Participating in more than one play on offense during a quarter, or 
 -Participating in more than one play on defense during a quarter 

  
 *NOTE – Special Teams plays do not count towards participation limits / football experiences. 
 
 EXAMPLE: Student A is on both the Junior Varsity and Varsity Football Teams.  The student 

participates in the JV and Varsity games as follows (FE = Football Experience): 
 

Tuesday, Junior Varsity 
  1st Quarter – 2 plays on offense (1 FE), 12 plays on defense (1 FE) 
  2nd Quarter – 15 plays on defense (1 FE) 
  3rd Quarter – 12 plays on defense (1 FE) 
  4th Quarter – 1 play on offense (NOT an FE), 11 plays on defense (1 FE), 
  
 TOTAL FOOTBALL EXPERIENCES = 5 
 
Friday, Varsity 
  1st Quarter – 10 plays on offense (1 FE) 
  2nd Quarter – 15 plays on offense (1 FE) 
  3rd Quarter – 14 plays on offense (1 FE) 
  4th Quarter – Did not play 
  
 TOTAL FOOTBALL EXPERIENCES = 3 
 
TOTAL FOOTBALL EXPERIENCES FOR THE 5-DAY PERIOD = 8 
 
 

Football Game Limitation Regulations – Per Section 7.15.1.D in the NMAA Handbook 
 

Game Limitations 
 

1. Football Game Definition - For the purpose of determining the number of games played by an 
individual, a student-athlete is considered to have played a football game when he/she participates 
interscholastically in eight or less football experiences in a consecutive five-day period.   
 
*NOTE - A student-athlete can participate in a maximum of 11 regular season games.    

 
2.  Each team is limited to total regular season games as follows: 

 
Class    Varsity  Non-Varsity 
6- Man    9   8 
8-Man & 2A thru 6A  10   9 

 

 

 

 

Q1:  Our program has several student-athletes that play on both a sub-varsity and varsity 

team.  During the 11-week football contest season, our sub-varsity team plays during our 

varsity team’s bye week.  Can a student-athlete participate in a football contest during all 

11 weeks?    

 

A1:  Yes.  Individuals are limited to 11 games per season.   


